[ A+ ] /[ A- ]

V dneh med 21. in 22. junijem 2022 smo na Združenju gluhoslepih Slovenije DLAN v sklopu Erasmus+ projekta z naslovom »Cross-cultural Project on Deafblindness« gostili strokovnjake s področja gluhoslepote na Danskem, Region nordjylland (North Denmark Region).

Projekt, katerega cilj je izmenjava znanja, prakse in pristopov na področju gluhoslepote, se je pričel z obiskom danskih strokovnjakov s področja gluhoslepote. V sredo, 22. junija 2022, smo tako v prostorih Združenja DLAN skupaj pripravili mednarodno spletno izobraževanje z naslovom »Gluhoslepota med nami«, z namenom ozaveščanja ter pridobitve in krepitve kompetenc za delo z ljudmi z gluhoslepoto. Oboji ugotavljamo, kako veliko podobnosti nas povezuje v prizadevanjih in skrbi za dobrobit skupnosti gluhoslepih. Usposabljanje, ki je potekalo tako v slovenskem kot v angleškem jeziku, je bilo simultano prevajano v oba jezika in je potekalo preko spletne aplikacije ZOOM. Udeleženci izobraževanja so prihajali iz različnih delov Slovenije ter tudi iz drugih držav, kot so Danska, Madžarska, Švedska, Hrvaška in Grčija. Strokovni delavci Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN smo na usposabljanju sodelovali v živo, na sedežu Združenja DLAN.

Predstavniki obeh organizacij tako iz Slovenije kot iz Danske, so predstavili svoje vidike in izkušnje dela z ljudmi z gluhoslepoto ter opozorili na pomen prepoznavnosti ljudi z gluhoslepoto in specifike dela s to populacijo. Poleg izvedbe mednarodnega dogodka smo med sabo izmenjali primere dobre prakse in skrbno načrtovali naslednje korake projekta. Že septembra se bomo namreč skupaj udeležili konference Nordic Welfare Centra: »Today’s knowledge for tomorrow’s actions – a Nordic perspective on Deafblindness«, ki bo potekala od 19. do 22. septembra 2022 na Finskem.

Vsem udeležencem v projektu se iskreno zahvaljujemo za njihov prispevek k izobraževanju za še bolj kakovostno delo z ljudmi z gluhoslepoto v prihodnje. Hvaležni smo, da lahko skupaj soustvarjamo tako pomembne projekte in se učimo drug od drugega.