[ A+ ] /[ A- ]

V četrtek, 8.6.2023, smo se podali na ekskurzijo v Cankarjev dom, slovensko kulturno in kongresno središče v Ljubljani, imenovano po slavnem pisatelju Ivanu Cankarju. Vodička Kaja nas je skozi celoten obisk popeljala skozi zgodovino, dogodke in zanimive anekdote, povezane z domom. Imeli smo priložnost ogledati si posmrtno masko Ivana Cankarja ter dvorane, imenovane Linhartova, Kosovelova in Štihova. Žal nam tokrat zaradi vaj glasbenikov ni uspelo obiskati tudi Gallusove dvorane. Med vodenjem nam je Kaja zaupala številne pikantne in zabavne zgodbe iz zakulisja Cankarjevega doma, ki so nam polepšale dan.

 

Gradnjo Cankarjevega doma so začeli leta 1977, vendar je bila končana že po izjemno kratkih treh letih, kar je privedlo do arhitekturne napake, ki je vidna pri Linhartovi dvorani. Izvedeli smo tudi, da je bil dom zgrajen na vrtovih nune Uršulinke ter da obsega skupno 12 dvoran. Cankarjev dom vsako leto ustvari približno 8 milijonov evrov prihodka in ga obišče do 450 tisoč obiskovalcev na več kot 8 tisoč dogodkih, ki se odvijajo na področju glasbe, kina in sejmov.

 

Izrekamo zahvalo Zavodu Cankarjev dom za brezplačno voden ogled ter Kaji za izčrpen in zanimiv vpogled v delovanje ter zgodbe tega izjemnega slovenskega kulturnega hrama.