[ A+ ] /[ A- ]

Prejšnji teden sva se sekretarka Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN dr. Simona Gerenčer ter strokovna delavka Marjana Kenda udeležili nordijske konference Nordic Welfare Centra: »Today’s knowledge for tomorrow’s actions – a Nordic perspective on Deafblindness«, ki je potekala od 19. do 22. septembra 2022 v mestu Tampere na Finskem. Šlo je za zelo pomemben in velik dogodek, na katerem se je zbralo več kot 180 strokovnjakov, ki delajo z ljudmi z gluhoslepoto. Večina strokovnjakov je prihajala iz Finske, Danske, Norveške in Islandije, nekaj pa tudi iz Nemčije ter Škotske.

Skupaj s strokovnjaki s področja gluhoslepote na Danskem, Region Nordjylland (North Denmark Region), smo v sklopu konference predstavljali plakat, ki je zajemal ključne informacije o našem skupnem Erasmus+ projektu z naslovom »Cross-cultural Project on Deafblindness«.

Priložnost sva imeli tudi obiskati finsko organizacijo gluhoslepih (Finish Deafblind Organization; FDBA) in se tako spoznati z njihovim delovanjem; programi in storitvami, ki med drugim zajemajo tudi stanovanjske in rehabilitacijske storitve za osebe z gluhoslepoto.

V veliko čast nama je bilo, da sva lahko bili del te navdihujoče konference in imeli priložnost prisluhniti in se učiti od najboljših strokovnjakov s področja gluhoslepote. Seznanili smo se z rezultati raziskav in sodobnimi pristopi za delo z ljudmi z gluhoslepoto iz katerih bomo lahko črpali znanje in navdih za delo v prihodnosti. Združenje gluhoslepih Slovenije DLAN, in s tem Slovenija, je bila tako prvič zastopana in del nordijske konference.