[ A+ ] /[ A- ]

Skupina ljudi z gluhoslepoto je izjemno raznolika, zato v Združenju gluhoslepih Slovenije DLAN pri sporazumevanju in tolmačenju upoštevamo individualne potrebe posameznika.

Posnetek, ki je nastal na snemanju oddaje s pevcem Stanetom Vidmarjem, prikazuje tolmačenje v več načinov sporazumevanja in tudi več načinov sprejemanja informacij pri ljudeh z gluhoslepoto. Tik ob pevcu poteka tolmačenje besedila pesmi v slovenski znakovni jezik, posamezni spremljevalci oziroma tolmači za gluhoslepe pa individualno tolmačijo posamezniku tako, da uporabljajo njegov način sporazumevanja. Ljudje z gluhoslepoto informacije sprejemajo s pomočjo taktilnega znakovnega jezika, lociranega znakovnega jezika in pisanja na računalnik z velikimi krepkimi črkami. Dve osebi s popolno gluhoslepoto sprejemata dodatne informacije (vizualni opis okolja) na hrbtu, rami in nadlakti s haptičnim načinom sporazumevanja, ki zahteva dodatnega, drugega tolmača na posameznika. Gluhoslepi, ki imajo še nekaj ostanka enega ali drugega čutila, se opirajo nanj in tako prejemajo informacije ali s poslušanjem glasnega govora, ali z branjem z ustnic, ali s spremljanjem znakovnega jezika iz bližine.

Prikazane načine sporazumevanja smo kombinirali še s pisanjem na dlan, enoročno abecedo, taktilno dvoročno abecedo, taktilno enoročno abecedo in daktilnimi znaki na dlani, kar pa iz posnetka ni razvidno.

Ganljivi trenutki v življenju so tisti, ki štejejo. In prav ti bogatijo življenje vsakega posameznika. Hvaležna sem za to, da lahko s svojimi dejanji prispevam v dobrobit Ljudi, ki to potrebujejo. Hvala vsem, s katerimi ustvarjamo in pišemo pozitivne zgodbe. ❤️

Gepostet von Simona Gerenčer Pegan am Donnerstag, 12. September 2019