[ A+ ] /[ A- ]

Na šesti mednarodni podelitvi priznanj Dama godine region, ki je potekala 19. oktobra 2019 v Vrnjački Banji v Srbiji pod sloganom »od Triglava do Vardara«, je sodelovalo veliko število uspešnih žensk z različnih področij. Priznanje za delo, prispevek v družbeno dobro in ustvarjalnost na področju socialnega varstva je iz Slovenije prejela tudi dr. Simona Gerenčer Pegan.

Dr. Simona Gerenčer Pegan je ob prejemu priznanja povedala, da je zelo počaščena. V svojem govoru v srbskem jeziku pa je vsem navzočim zaupala svoj cilj, in sicer da se področje gluhoslepote uredi v državah bivše Jugoslavije, v katerih to še ni urejeno: »Verjamem, da bomo s skupnimi močmi lahko naredili ogromne spremembe in tako ljudem, ki danes niso prepoznani kot gluhoslepi, omogočili osnovno strokovno pomoč. Z namenom, da ljudem, ki so skriti za zidovi, brez informacij, brez izoblikovanega načina sporazumevanja, ki živijo v težkih stiskah in nasilju, omogočimo prodor svetlobe v njihovo življenje in s tem izboljšamo njegovo kakovost. Verjamem, da s skupnimi močmi zmoremo, zato, da bodo ljudje z gluhoslepoto tudi v vaših državah nekega dne postali ponosni ljudje. Da bodo nekega dne postali ponosni sogovorniki, avtorji svojih zgodb in razstav in v svojem načinu sporazumevanja zaupali svetu svoje potrebe, želje in cilje.«

Številnim čestitkam se pridružujemo tudi članice, člani, prostovoljci in zaposleni Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN o in vam želimo veliko veselja, poguma in uspehov pri vašem izjemnem delu.