[ A+ ] /[ A- ]

V četrtek, 18. 8., smo si članice, člani in zaposleni Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN ogledali razstavo gluhega kiparja Ivana Štreklja (1916 – 1975). Razstava je postavljena na ogled od 26. maja do 2. oktobra 2022, v Narodni galeriji, v Ljubljani.

Po vnaprejšnjem dogovoru nas je sprejelo zelo prijazno osebje Narodne galerije.  Muzejska svetovalka, vodja Kustodiatov in soavtorica razstave, mag. Mateja Breščak, ki je razstavo pripravila skupaj z mag. Petro Rezar, zakonito zastopnico Združenja DLAN, nas je zelo prijazno in toplo sprejela ter nas popeljala skozi razstavo gluhega kiparja Ivana Štreklja.

Predstavila nam je njegovo življenje in delo ter čudovite umetnine, ki so nastale v času njegovega ustvarjalnega obdobja življenja. Gluhoslepi in drugi prisotni smo ji z veseljem in zanimanjem prisluhnili ter si ogledali zelo impresivno razstavo umetniških izdelkov. Zelo se nas je dotaknilo življenje in delo tega velikega umetnika.

Gluhoslepi so nekatere njegove izdelke lahko tudi otipali, kar je za populacijo ljudi z gluhoslepoto izrednega pomena saj gluhoslepi s popolno gluhoslepoto ali z le majhnim ostankom enega izmed obeh čutil, lahko sprejemajo informacije iz okolja le na podlagi dotika. Zato se Narodni galeriji še posebej zahvaljujemo za velikodušnost in odprtost, s katero je omogočena dostopnost razstave in ta lepa izkušnja tudi gluhoslepim. Po ogledu razstave smo vsi prisotni imeli tudi priložnost zastaviti vprašanja o stvareh, ki so nas še posebej zanimale.

Zahvaljujemo se mag. Mateji Breščak za njeno prijaznost in topel sprejem ter vse zanimive informacije o razstavi in kiparju Ivanu Štreklju, katerim smo z zanimanjem prisluhnili.  Zahvaljujemo se  Narodni galeriji za možnost brezplačnega ogleda razstave ter želimo uspešno delo tudi v prihodnje.

Hvala vam za to lepo izkušnjo. Z veseljem vas bomo ob naslednji priložnosti znova obiskali.