[ A+ ] /[ A- ]

V okviru projekta DLAN BERE, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo in je namenjeno izpopolnjevanju jezikovnih zmožnosti ter bralne pismenosti ljudi z gluhoslepoto, smo 28. junija 2023  obiskali Spominsko hišo Otona Župančiča, v Vinici.

Ogledali smo si razstavo “Župančič – mojster besed”, ki predstavlja enega najpomembnejših slovenskih pesnikov in izjemnega prevajalca ter esejista, zapriseženega Belokranjca. Ob vodenem ogledu smo izvedeli vse o njegovih prednikih, prvih letih življenja, šolanju, prvi ljubezni, družini ter delih, ki so obogatili slovensko literarno dediščino. Na ogled so bili tudi njegovi osebni predmeti, očala, svinčnik, s katerim je nazadnje pisal ter slike, ki jih je risal. Narisal je tudi avtoportret.

V zbirki so tudi zbrani portreti Otona Župančiča, znamenitih slovenskih slikarjev, kot sta Božidar Jakac in Hinko Smrekar. Ogledali smo si tudi arhivske posnetke slik in odlomke iz arhiva Televizije Slovenija ter slišali njegov glas na posnetku, kjer recitira Prešernovo pesem Zdravljica.

Vsi smo se spomnili pesmi “Ciciban-Cicifuj”, Lenka pometa in Zima, zima bela …  Spomnili smo se tudi revije Ciciban, predvsem besede ciciban, ki je opredeljena v spletnem slovarju FRAN po slovenskem pravopisu, kot predšolski otrok. 

Župančič je poleg pesmi in ugank za otroke, pisal tudi liriko. S pesniško pesniško zbirko “Čaša opojnosti” (1899) se je začela slovenska moderna, v knjigi “Zimzelen pod snegom” (1945) pa opisuje zgodovinske trenutke druge svetovne vojne. 

V dramatiki veljata za najpomembnejši deli “Noč na verne duše” (1904) in tragedija “Veronika Deseniška” (1924). Zaradi slednjega so mu podelili častno meščanstvo v mestu Kamnik.

Župančičevo prevajalsko delo je zelo obsežno, saj je v slovenščino prevedel pomembna klasična literarna besedila. Prevajal je Danteja, Shakespearja, Calderona, Moliera, Dickensa, Tolstoja, Shawa, Goetheja, Balzaca in druge.  Ob njegovih prevodih so se učili in zgledovali vsi kasnejši slovenski prevajalci.

V njegov spomin se imenuje veliko vrtcev, šol in ulic, postavljenih je tudi nekaj spomenikov po vsej Sloveniji.

 

Ob obisku smo si ogledali tudi začasni razstavi Vinica – Stoletja ob reki Kolpi in Zaslužni Belokranjci.

Trenutno je v Muzeju novejše zgodovine in sodobne zgodovine Slovenije na ogled razstava ob 145-letnici rojstva Otona Župančiča, ki prikazuje družbeno angažiranost pesnika v času njegovega delovanja.

 

Pripravili smo kratek kviz o poznavanju našega pesnika Otona Župančiča, preizkusite se tudi vi. Kliknite na spodnjo povezavo. 

 

Preverjanje znanja Oton Župančič