[ A+ ] /[ A- ]

V dneh med 15. in 25. majem je strokovna delavka Marjana Kenda v sklopu Erasmus+ projekta z naslovom »Cross-Cultural Project on Deafblindness« obiskala dansko organizacijo the Specialist Consultancy for the Deafblind at North Denmark Region, ki se osredotoča na delo z osebami s prirojeno gluhoslepoto.

The Specialist Consultancy for the Deafblind je del celovitega centra, ki po vsej državi nudi storitve otrokom, mladostnikom, odraslim ter starejšim ljudem s prirojeno gluhoslepoto. Poleg ogleda organizacije, ki ima sedež v mestu Aalborg, je nekaj dni preživela tudi v bivalni enoti za najmlajše otroke z gluhoslepoto, kjer je imela priložnost dobiti vpogled v pristope, metode dela in vodila, ki jim pri svojem delu sledijo pedagogi, ki podpirajo otroke z gluhoslepoto.

Obisk danske organizacije se je v sredo, 24. maja 2023, zaključil z izvedbo tematskega dneva na Univerzitetnem kolidžu Severne Danske (UCN). V sklopu tematskega dneva so pripravili hibridni seminar z naslovom »Human Rights and the Identification of Deafblindness« v sklopu katerega so različni strokovnjaki spregovorili o pomenu prepoznavanja in priznanja gluhoslepote kot samostojne, specifične oviranosti za zagotavljanje temeljnih človekovih pravic. Na seminarju je Marjana Kenda, kot predstavnica Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN, predstavila stanje v povezavi z zagotavljanjem človekovih pravic osebam z gluhoslepoto v Sloveniji.

V Združenju DLAN smo zelo ponosni na uspešno sodelovanje z dansko organizacijo, ki nam omogoča, da se učimo od najboljših na področju gluhoslepote in črpamo navdih za naše delo v prihodnosti.