[ A+ ] /[ A- ]

Spoštovane članice, spoštovani člani, cenjeni sodelujoči,

obdobje, v katerem se trenutno nahajamo, je drugačno od tega, kar smo bili doslej vajeni. Z gotovostjo pa je to obdobje priložnost, da pogledamo vase, si znova zastavimo cilje (male in velike korake), postorimo vse tisto, za kar doslej ni bilo dovolj časa …

 Z vami želimo deliti nekaj utrinkov, misli, anekdot, ki so nam jih v teh posebnih okoliščinah iz svojega domačega okolja posredovali nekateri izmed naših članic in članov. S tem želimo spodbuditi člane združenja ter osveščati širšo javnost o tem, kako dneve karantene preživljajo ljudje z gluhoslepoto.

 

Predsednik Združenja DLAN Janko Plesec je zbral pogum in se doma lotil zanimivega projekta. Vabljeni k branju! 

 

Kaseta – kdo se še spomni?

Zdaj, ko so ti čudni časi – koronavirus je med nami in prostega časa je obilo – sem se odločil, da v improviziranem studiu v svoji garsonjeri ponovno poslušam svojo bogato zbirko glasbenih in drugih kaset.

Včasih, klicali so me veseli vandrovček, sem se med mnogo mnogo drugimi stvarmi ukvarjal tudi s snemanjem na kasete. Snemal sem glasbo, radijske oddaje, ki so postale celo prepovedane, Moped šov in šaljive dogodke. Kasete sem podarjal meni dragim ob njihovih praznovanjih.

Zbirka obsega 160 kaset, malo so pomešane, saj je tudi njih doletela usoda mnogih selitev. In tu se vse skupaj začne. Čas in volja in vzpodbuda meni dragega Združenja DLAN so me vzpodbudili za to delo, kaj delo, verjemite mi, to je pravi projekt. Potruditi se bo treba. Toda kjer je volja, tam je pot, zato ne dvomim, da mi to ne bi uspelo. Na koncu bom imel urejen arhiv posnetkov, tako da bom jaz, gluhoslepi Janko, takoj vedel, kam sežem in katero kaseto poiščem. Vem, da me bodo ob poslušanju prevzemali spomini na minula leta, na čas, ki sem ga preživel na svojem domu na Ljubnem ob Savinji, na prelepe dogodke, ki sem jih delil s svojo ženo na Ptuju, in na bogato zakladnico dobre slovenske glasbe in zdravega humorja.

Najprej pa za vse tiste, ki ste mladi in ob tej moderni tehnologiji sploh ne veste, kaj to kaseta je, kratka predstavitev iz Wikipedije:

Kompaktna kaseta, pogosto tudi avdio kaseta, kasetni trak, kaseta ali preprosto trak, je magnetni trak, oblikovan za zvočni zapis. Tržišču je bila predstavljena leta 1963, po letu 2000 pa je ob povečani uporabi digitalnih medijev njena uporaba začela hitro pešati. Po letu 2010 je prodaja skupaj s ploščami spet začela strmo naraščati, verjetno zaradi nostalgije ter njene kompaktnosti in trpežnosti. Je vsekakor najcenejši zapis zvoka na tržišču, njena kakovost pa je odvisna od kakovosti predvajalnika in vrste kasete. Tako je lahko ista kaseta zelo dobro slišati na enem in izredno slabo na drugem kasetofonu. Poznamo več vrst kaset. Najbolj razširjena je type 1, ki vsebuje železov oksid. Ta je najcenejša in ima povprečno kvaliteto. Boljši sta type 2 in type 4, ki vsebujeta kromov dioksid oziroma čiste kovine. Zadnja je tudi najnovejša in najdražja. V 70. in 80. letih so prodajali tudi kaseto type 3, ki zaradi visoke cene ni dosegla popularnosti. Bila je mešanica type 1 in type 2, po kakovosti pa je bila boljša od type 2 in nekoliko slabša od type 4.

Zaradi hitrega naraščanja popularnosti danes veliko glasbenikov ponovno izdaja na kasetah. Popularno je tudi snemanje s FM-radia na prazne kasete.

Kaseta vsebuje analogni podatkovni zapis, magnetni trak pa je podolžno razdeljen na dva dela, zato ima kaseta dve t. i. strani. Navadno je vsaka stran kasete omogočala od 30 do 45, redkeje tudi 60 minut zvočnega zapisa.

Prva kaseta v Sloveniji (ZKP RTV) je bila izdana leta 1970, zadnja v redni proizvodnji pa leta 2006.

Naj se delo začne. Naslednjič, ko se oglasim, vam sporočim svoja odkritja.

Pripoved Janka Plesca je zapisala Milena Krizman.

 

 

 

[/fsn_text][/fsn_column][/fsn_row]