[ A+ ] /[ A- ]

V ponedeljek, 24. aprila 2023, so se uporabniki Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN, v spremstvu osebnih asistentov, zaposlenih in prostovoljcev, odpravili na celodnevni izlet po Primorskem in Trstu z okolico. Organiziral in financiral ga je Lions klub Ljubljana.

Prvi naš postanek je bil ogled čudovitega dvorca Miramar, ki ga je zgradil Maksimiljan I. Mehiški, prvi cesar Mehike. V notranjosti dvorca Miramar smo hodili po razkošno opremljenih tematskih sobanah, zasebnih sobah, in dvoranah. Zunaj pa smo se sprehodili po prečudovitih poteh obdanih z bogatimi botaničnimi rastlinami in drevesi, negovanimi in zasajenimi v prelepih postavitvah. Navkljub močnemu dežju smo začutili razkošje in lepoto prostora.

Pot smo nadaljevali po italijanski strani do vasice Križ (Santa Croce), kjer smo si ogledali edinstveni Ribiški muzej, kjer smo se seznanili s slovensko zgodovino pomorstva in ribištva. Z zanimanjem smo poslušali predstavitev gospoda Franka Košute, ki je s pisnimi dokazi in miniaturnim prikazom čolnov drevakov, imenovanih »čupe«, argumentiral obstoj naše več stoletne slovenske zgodovine na področju ribolova ter življenja Slovencev na tem območju. Izvedeli smo tudi od kod izhaja rek: »Po vrsti kot hiše v Trsti«.

Navkljub slabemu vremenu, smo se srečno in zadovoljni vrnili v Ljubljano, polni novih spoznanj in doživetij.

Iskreno se zahvaljujemo lionistki, gospe Dunji Olgi Bohorič, ki je poskrbela za odlično organizacijo, za strokovno poučno vodenje, za prijetno vzdušje na izletu pa se zahvaljujemo vsem, ki ste ta dan soustvarjali z nami.