[ A+ ] /[ A- ]

V Združenju gluhoslepih Slovenije DLAN smo evropski dan gluhoslepih, ki ga praznujemo 22. oktobra, s ponosom in veseljem obeležili z izdajo dveh knjig, ki predstavljata pomembno novost in preboj na področju gluhoslepote v slovenskem in svetovnem merilu.

Janko Plesec, predsednik Združenja DLAN, je postal prva oseba z gluhoslepoto v Sloveniji, ki je izdala samostojno pesniško zbirko z naslovom Veseli vandrovček. Pesmi je pesnil in s pomočjo osebnih asistentk zapisoval vse od leta 2016, ko mu je članstvo v Združenju DLAN prineslo več doživetij, samostojnosti, samozavesti in navdiha.

Izšla je tudi knjiga Haptični način sporazumevanja z ljudmi z gluhoslepoto II dr. Simone Gerenčer Pegan v sodelovanju z ljudmi z gluhoslepoto znotraj delovne skupine za razvoj jezika gluhoslepih Združenja DLAN in Združenja tolmačev gluhoslepim Slovenije TAKTIL. Haptični način sporazumevanja je del jezika gluhoslepih, ki temelji na dotiku. Knjiga je obogatena s prevodom v angleški jezik in kodami QR, ki omogočajo ogled posnetka izvedbe haptičnih znakov. Knjiga bo novembra 2020 dostopna tudi v brajici.

V letu 2020 smo izdali tudi več prevodov v tuje jezike ter prilagojene načine sporazumevanja z ljudmi z gluhoslepoto. Knjiga Zgodbe ljudi, ki poslušajo s srcem in gledajo z dlanmi: živeti z gluhoslepoto (oktober 2019), ki predstavlja 14 zgodb ljudi z gluhoslepoto, je izšla v srbskem, angleškem in ruskem prevodu, e-obliki in zvočnem zapisu, do konca leta 2020 bo na voljo tudi v nemškem jeziku, brajici in slovenskem znakovnem jeziku. Prvi del knjige Haptični način sporazumevanja z ljudmi z gluhoslepoto bo od novembra 2020 dostopen v brajici.

V Združenju DLAN se ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo Lions klubu Ljubljana Forum, Rotary klubu Ljubljana – Barje, Ministrstvu za kulturo in FIHO, ki so sofinancirali izdaje. Posebno zahvalo namenjamo prostovoljcem za odlično opravljeno prevajalsko in oblikovalsko delo. Hvala tudi MDDSZ, Mestni občini Ljubljana, vsem donatorjem, medijem in številnim organizacijam za dolgoletno podporo.