[ A+ ] /[ A- ]

22. oktobra 2019, na Evropski dan gluhoslepih, je izšla knjiga Haptični način sporazumevanja z ljudmi z gluhoslepoto, ki je izjemno pomembna za področje gluhoslepote v slovenskem prostoru, saj prvič predstavlja tovrstni način sporazumevanja z ljudmi z gluhoslepoto.

Knjiga vsebuje 113 osnovnih haptičnih znakov, ki smo jih razvili v tesnem sodelovanju z ljudmi z gluhoslepoto znotraj delovne skupine za razvoj načinov sporazumevanja z ljudmi z gluhoslepoto v Združenju gluhoslepih Slovenije DLAN in Združenju tolmačev gluhoslepim Slovenije TAKTIL. Haptični znaki so povsem prilagojeni okolju in kulturi, v kateri živimo. Uporabljajo se kot dopolnilno sporazumevanje z osebami z gluhoslepoto. Z njimi najpogosteje opišemo prostor, v katerem se oseba z gluhoslepoto nahaja, in dogajanje v prostoru oziroma okolici. Osnovni namen uporabe haptičnih znakov je prenos vseh vizualnih informacij sočasno ob prevajanju slušnih informacij. Znaki se izvajajo na zgornjem delu hrbta, ramenih in zgornjem delu nadlakti prejemnika informacij.

Vljudno vabljeni k branju knjige in učenju haptičnega načina sporazumevanja na delavnicah, ki redno potekajo v združenju. Knjiga je na voljo v Združenju gluhoslepih Slovenije DLAN.

 

Foto: Petra Štrukelj

Foto: Matjaž Rušt (Dnevnik)