[ A+ ] /[ A- ]

 

Objavljamo govor gospoda Vinka Trinkausa, osebe s popolno gluhoslepoto (nič ostanka vida in nič ostanka sluha), predstavnika starejših oseb z gluhoslepoto, Združenje gluhoslepih Slovenije DLAN.
 
Dobrodelna prireditev Gluhoslepi med nami – S skupnimi močmi zmoremo več, 17. junij 2023, Pogačarjev trg, Ljubljana
 
Rotary klub Ljubljana – Barje – Združenje gluhoslepih Slovenije DLAN
 
Zakaj so ljudje z gluhoslepoto še vedno diskriminirani? Zakaj doživljajo toliko poniževanj, krivic, nasilja in hudih manipulacij? 
 
Razčlovečenje tistih, ki živijo v “kulturi tišine in teme”, je bilo od nekdaj lahko dejanje, saj ti niso imeli (nimajo) veljavnega diskurza, njihove besede pa so za večinsko družbo nerazumljive in neresnične. Tako jih lahko nadzorujejo tisti, ki imajo moč, in tisti, ki so si skozi zgodovino svoje pravice “izborili” (s tradicijo). Tako so ljudje z gluhoslepoto (marsikdaj) obravnavani kot predmeti, kot stvari, ki nimajo ciljev in prihodnosti.
 
Še zmeraj se dogajajo številna zavajanja, posredovanje napačnih informacij v javnost … Vse to z namenom nadaljnjega zatiranja skupnosti gluhoslepih ter izključno zadovoljevanja lastnih egoističnih potreb posameznikov. 
 
Ko zatirani sami razumejo in zahtevajo spremembo ter so pripravljeni sprejeti popolno odgovornost zanjo, lahko nastopi zgodovinski trenutek – trenutek osvoboditve.
(Gerenčer, S., 2021, Pravica biti človek).