[ A+ ] /[ A- ]

V okviru projekta DLAN BERE, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo in je namenjeno izpopolnjevanju jezikovnih zmožnosti in bralne pismenosti ljudi z gluhoslepoto smo se v julijski delavnici posvetili partizanski liriki, mladega pesnika Karla Destovnika – Kajuha.

V svojem kratkem življenju, umrl je pod streli v drugi svetovni vojni, star komaj 22 let,  je objavil kar nekaj pesmi, kjer prepleta tematiko boja z motivi ljubezni, družine in smrti.

Razpravljali smo o njegovih pesmih in okoliščinah v katerih so nastajale: Drobna pesem, Bosa pojdiva, Samo en cvet, Pesem XIV. divizije  so bile med ljudmi priljubljene, saj so preproste, melodične in neposredne, še posebej, ker v njih svojo ljubezen do naroda povezuje s svojim globokim odnosom do matere. Tako nas spominja tudi na Cankarja.

Prebrali smo pesem “Materi padlega partizana”, kjer izkaže ljubezen do domovine in do matere in zaključi pesem z znanim citatom: ” Lepo je, veš mama, lepo je živeti, toda, za kar sem umrl, bi hotel še enkrat umreti”.

Kajuh nas uči, da spoštujemo vsakega človeka, ki je pripravljen umreti, ne iz sovraštva, ampak iz ljubezni.

Večina oseb z gluhoslepoto za pesnika še ni slišala, zato je bila predstavitev pesnika, nekako zopet en delček, ki je razširil sliko poznavanja slovenske literature.

Na spodnjem linku lahko svoje znanje preverite v kratkem kvizu o poznavanju Karla Destovnika Kajuha.

Kratek kviz Karel Destovnik