[ A+ ] /[ A- ]

Dan ozaveščanja o Usherjevem sindromu želi opozoriti na najpogostejši genetski vzrok za kombinirano gluhoto in slepoto – gluhoslepoto. 
 
Leta 2015 je Usher Syndrome Coalition, tretjo soboto v septembru razglasila za svetovni “dan ozaveščanja o Usherjevem sindromu”. Ta dan je blizu jesenskega enakonočja na severni polobli in označuje začetek dni, v katerih je več teme kot svetlobe – močna metafora za grožnjo Usherjevega sindroma, kajti, progresivna izguba vida, ki jo povzroča pigmentozni retinitis (RP) povzroči postopno propadanje celic, ki zaznavajo svetlobo v mrežnici, kar sprva povzroči nočno slepoto, ki ji sledi zoženje vidnega polja, splošno znano kot tunelski vid. 
 
Kaj je Usherjev sindrom? Usherjev sindrom (USH) je redko dedno stanje, ki se prenaša s staršev na otroke in vpliva na tri glavne čute v telesu: vid, sluh in ravnotežje. Ocenjuje se, da je po svetu več kot 400.000 ljudi z USH. Obstajajo trije klinični tipi sindroma: Tip 1 običajno povzroči gluhost ob rojstvu, vestibularno disfunkcijo (ravnotežje) in progresivno izgubo vida; Tip 2 običajno povzroči zmerno do hudo izgubo sluha ob rojstvu in progresivno izgubo vida; pri Tipu 3, se simptomi običajno izrazijo v odrasli dobi, progresivna izguba sluha in progresivna izguba vida.