[ A+ ] /[ A- ]

V ponedeljek, 8. 8., in torek, 9. 8. 2022, smo se člani in zaposleni Združenja gluhoslepih Slovenije  DLAN udeležili 11. mednarodne konference DHI (Deaf History International), z naslovom »GLUHI V SENCI PRELOMNIC IN SPREMEMB 20. STOLETJA: 1917–2000«, o zgodovini gluhih po svetu in v Sloveniji.

Konferenco, ki poteka v Ljubljani in Zagrebu v dneh med 7. in 13. avgustom, so organizirali in izvedli Društvo Učiteljev Gluhih Slovenije, z mag. Petro Rezar, ki je tudi zakonita zastopnica Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN, Udruga »Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura Gluhih – DLAN« ter Deaf History International. Častni pokrovitelj dogodka je predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor.

Kot je navedeno na spletni strani DHI 2022, konferenca predstavlja življenje gluhih od prvega pojava komunistične in totalitarne vlade leta 1917 v Rusiji vse do razpada teh političnih sistemov in posledičnega prehodnega obdobja do leta 2000.

​Ob koncu druge svetovne vojne so bili gluhi bolj ali manj vključeni v obnovo svoje države, tudi najmlajši otroci so pomagali, kolikor so lahko, in vsi so solidarno sodelovali. Svet je bil razdeljen na Vzhod, Zahod in druge neuvrščene države. Življenje, izobraževanje in delo gluhih v nekdanjih komunističnih državah je bilo pod nadzorom takratnih oblasti. Za gluhe so poskrbeli tako, da so jim omogočili brezplačno izobraževanje, zaposlitev, nastanitev, kar se je nenadoma čez noč spremenilo, ko so se posamezne države začele osamosvajati. Gluhi so spoznali vso bedo gospodarskih in političnih sprememb in bili celo žrtve gospodarskih izgub. Posledično se niso mogli prilagajati in konkurirati drugim na trgu dela ter v družbenem in političnem prostoru.

Člani in zaposleni Združenja DLAN smo se z veseljem in zanimanjem udeležili dveh dni konference, ki je potekala na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Nekateri gluhoslepi so se v spremstvu  osebnih asistentov in zaposlenih Združenja DLAN konference udeležili osebno, drugi pa so jo spremljali na daljavo, preko spletne aplikacije zoom.

Znanstveniki iz 22 držav s celega sveta so tako osebno kot preko aplikacije zoom širši javnosti predstavili svoje ugotovitve raziskovanja zgodovine gluhih v svetu in Sloveniji ter izpostavili nekatere za populacijo gluhih posebno pomembne zgodovinske osebe, ki so na različne načine pomembno vplivale in prispevale k boljšemu življenju ljudi z gluhoto.

Svojo raziskavo z naslovom »Razvoj dela z ljudmi z gluhoslepoto na Madžarskem v letih med 1900 in 2000« je predstavila tudi sekretarka Združenja DLAN, asist. dr. Simona Gerenčer. Mag. Petra Rezar je predstavila življenje in delo Cirila Sitarja,  gluhega tiskarja med okupacijo Ljubljane. Osebni asistent in prostovoljec Združenja DLAN, Gašper Rems, je s pomočjo starih fotografij predstavil zgodovino življenja gluhih in naglušnih v Ljubljani.

Projekt, ki so ga pripravljali dve leti, se je zelo uspešno začel v Ljubljani in verjamemo, da se bo enako uspešno tudi zaključil v Zagrebu v dneh, ki so pred nami.  

Zelo smo veseli, da smo se lahko udeležili konference, ki je bila izredno zanimiva in strokovno zelo dobro izvedena. Predvsem želimo pohvaliti tehnično izvedbo tolmačenja, saj je bilo s hkratnim prevajanjem v slovenski znakovni jezik, mednarodni znakovni jezik, slovenski govorni jezik, angleški govorni jezik ter s pisnim tolmačenjem s simultanim zapisovanjem predavanj poskrbljeno, da je bila vsebina konference dostopna zares vsem udeležencem, ki so se je udeležili bodisi osebno bodisi preko spleta.

Zahvaljujemo se mag. Petri Rezar ter vsem organizatorjem tega velikega in pomembnega projekta,  čestitamo za vrhunsko izvedbo le-tega  in želimo uspešno delo tudi v prihodnje.

 

Več podatkov v zvezi s konferenco in predavanji, ki potekajo do 13. 8. 2022, si lahko pogledate na spodnji spletni povezavi: https://www.dhi2022slocro.com/.

Vabljeni tudi k branju prispevkov o konferenci na naslednjih povezavah:

https://www.rtvslo.si/dostopno/clanki/zgodovina-gluhih-ni-bila-v-interesu-vecinske-druzbe/636443

https://www.vecer.com/slovenija/zivljenja-gluhih-kroji-vecinsko-okolje-10293561