[ A+ ] /[ A- ]

Spoštovane članice, spoštovani člani, cenjeni sodelujoči,

obdobje, v katerem se trenutno nahajamo, je drugačno od tega, kar smo bili doslej vajeni. Z gotovostjo pa je to obdobje priložnost, da pogledamo vase, si znova zastavimo cilje (male in velike korake), postorimo vse tisto, za kar doslej ni bilo dovolj časa …

Z vami želimo deliti nekaj utrinkov, misli, anekdot, ki so nam jih v teh posebnih okoliščinah iz svojega domačega okolja posredovali nekateri izmed naših članic in članov. S tem želimo spodbuditi člane združenja ter osveščati širšo javnost o tem, kako dneve karantene preživljajo ljudje z gluhoslepoto.

 

Matevž zelo rad kuha, s čimer se tudi v teh časih rad zamoti. Kuha s pomočjo slikovnih receptov, ki mu omogočajo, da razume navodila. V tem zelo uživa, ravno tako pa tudi v ročnem ustvarjanju v svoji delavnici, ki je vselej urejena in v kateri dnevno nastajajo čudoviti, unikatni izdelki.

Tudi gospa Olga se v teh dneh, kot sicer v vsakdanjem življenju, zelo rada ukvarja z izdelovanjem ročnih izdelkov iz papirja. Izpod njenih rok vedno znova nastanejo izredno lepi unikatni izdelki, ki jih z navdušenjem občudujemo. Rada tudi kuha. Kot sama pravi, pa ji je v tem času zelo pomembno tudi, da pridobi čim več novih informacij.

Kadar Boštjan ni v osebnem stiku s svojo osebno asistentko, mu sodobna tehnologija omogoča sporazumevanje na daljavo preko računalnika.

Gospa Darinka si je v tem času, ob vseh drugih domačih opravkih, vzela čas tudi za izdelavo zaščitnih mask. Z veliko ročne spretnosti in iznajdljivosti izdeluje maske, ki jih bo lahko uporabila kot zaščito pri nujnih vsakdanjih opravilih.

Ljudje z gluhoslepoto se v teh težkih časih zaradi predpisane nujne varnostne razdalje ter uporabe zaščitne maske srečujejo tudi z marsikatero oviro v vsakdanjem življenju, saj sta za sporazumevanje in osnovno funkcioniranje osebe z gluhoslepoto v okolju osebni stik in za marsikoga pogled na ustnice sogovornika nujna. Oseba z gluhoslepoto sama, brez spremstva druge osebe, z roko pod roko, ne zmore v trgovino ali po drugih nujnih opravkih. Maska čez usta pa je za tistega, ki se sporazumeva z branjem z ustnic, ovira, ki mu onemogoča osnovno sporazumevanje. Tisti, ki se sporazumevajo na podlagi taktilnega načina sporazumevanja, se ne morejo izogniti neposrednemu dotiku spremljevalca, asistenta. Tisti, ki jim ostanki vida dopuščajo, da se z branjem z ustnic osnovno sporazumejo s svojim asistentom oziroma drugo osebo, ki jim pomaga, prek zaščitnih mask tega ne zmorejo. Obisk v trgovini in urejanje drugih nujnih opravil brez spremstva za ljudi z gluhoslepoto nista mogoča. Zelo pomembno je, da v že tako težkih časih ljudje z gluhoslepoto niso dodatno stigmatizirani in odrinjeni na rob.

 

Želimo vam vse najboljše, predvsem pa, da ostanete zdravi.