[ A+ ] /[ A- ]

Na Združenju gluhoslepih Slovenije DLAN smo gostili skupino mladih gluhih študentov iz Norveške v spremstvu njihovih učiteljev, ki prihajajo iz organizacije Ål folkehøyskole og kurssenter for døve. So skupina udeležencev enoletnega izobraževanja, ko se mladi odločajo o svoji prihodnosti, ali bodo šli študirati ali se zaposlili. Pridobivajo si nova znanja, veščine, učijo se pisanja, norveškega znakovnega jezika itd. Obiskali so nas na pobudo in vabilo zakonite zastopnice Združenja DLAN, mag. Petre Rezar.

Zelo smo veseli, da smo jim imeli priložnost predstaviti Združenje gluhoslepih Slovenije DLAN in področje gluhoslepote v Sloveniji. Z zanimanjem so prisluhnili naši predstavitvi ter nam tudi zastavili nekatera individualna vprašanja, s katerimi so pokazali zanimanje za ureditev področja gluhoslepote, specifične potrebe in izzive, s katerimi se srečujejo ljudje z gluhoslepoto v Sloveniji ter delovanje Združenja DLAN.

Mag. Petra Rezar  jim je  predstavila tudi Mednarodno konferenco zgodovine gluhih DHI, ki je potekala lani v Ljubljani, Zavod Lingua Signans in Erasmus+ projekt z obiski Hrvaške, Portugalske in Islandije, ki bo v maju za gluhe učitelje in gluhe tolmače.

Na našem srečanju smo uporabili več jezikov, da smo se razumeli in da nobeden izmed prisotnih na dogodku ni bil izključen. Poleg slovenskega govornega jezika smo simultano prevajali v slovenski znakovni jezik, jezik gluhoslepih, s katerim smo individualno prenašali informacije uporabnikom Združenja DLAN, angleški govorni jezik ter mednarodni znakovni jezik.

Tudi skozi tovrstna srečanja lahko vidimo kako pomembna je komunikacija, kako pomemben je jezik, kot temeljna pravica vsakega posameznika, da razume in je razumljen.

Našim obiskovalcem se zahvaljujemo za obisk in prijetno druženje ter jim želimo veliko uspehov na njihovi poti.