[ A+ ] /[ A- ]

Predstavniki Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN smo sodelovali na XI. Dnevih upravnih enot 2019, ki so potekali v Tacnu od 18. do 20. 9. 2019. V okviru tridnevnih izobraževanj smo izvedli plenarno predavanje in osem delavnic za 180 zaposlenih in načelnikov upravnih enot iz vse Slovenije. Tema dogodka je bila »Kako poslovati, kako komunicirati s strankami s posebnimi potrebami, kako jim stopiti naproti, jih razumeti in jim pomagati skozi labirint upravnega postopka«. Zelo pohvalno in dobrodošlo je, da je Ministrstvo za javno upravo izbralo tematiko invalidnosti ter načelnikom in zaposlenim na upravnih enotah pribiližalo tako občutljiva področja in poudarilo pomen človeškega faktorja pri delu z uporabniki.

Na plenarnem predavanju je dr. Simona Gerenčer Pegan predstavila gluhoslepoto kot samostojno, specifično oviranost oziroma invalidnost ter izzive področja na upravni in zakonodajni ravni. Podala je tudi nekatere izboljšave oziroma rešitve, ki jih lahko pri svojem delu upoštevajo zaposleni na upravnih enotah. Namen delavnic je bil, da se udeleženke in udeleženci seznanijo s področjem gluhoslepote in se skozi praktične vaje naučijo, kako prepoznati osebo z gluhoslepoto, kako pristopiti k njej in se sporazumevati z njo. Imeli so tudi priložnost, da se srečajo z ljudmi z gluhoslepoto, vzpostavijo prvi stik z njimi in se tako soočijo z morebitnimi lastnimi strahovi in predsodki. 

Za večino udeleženk in udeležencev je bila to izjemno čustvena izkušnja. Mnogi so izrazili olajšanje in hvaležnost ob spoznanju, da lahko tudi sami s svojo odprtostjo, srčnostjo in potrpežljivostjo naredijo veliko dobrega za ljudi z gluhoslepoto. 

Vir: Ministrstvo za javno upravo