[ A+ ] /[ A- ]

Ob priložnosti, ko se spominjamo pisateljice in aktivistke z gluhoslepoto Helen Keller, člani Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN s ponosom predstavljamo javnosti že tradicionalno razstavo naših umetniških izdelkov v prostorih informacijske točke 65+ (MOL).

Pod naslovom “Življenje skozi dotik” ta razstava očara s številnimi umetniškimi stvaritvami, ki jih ustvarjajo osebe z gluhoslepoto z namenom je ozaveščanja ljudi o gluhoslepoti.

Otvoritev razstave je bila izvrstno odprta s pozdravnim nagovorom podžupana Mestne občine Ljubljana, Dejana Crneka. Sledili sta nagovora predsednice Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN, Helene Petrovčič, ter sekretarke združenja, dr. Simone Gerenčer. Nato so se z nastopi predstavili predstavniki skupnosti gluhoslepih in sicer Vinko Trinkaus, Marjana Kastrevec, Anton Polutnik in Nika Jurc Skupaj smo tudi združili moči in zapeli pesem “Vem, da danes bo srečen dan”.

Umetniki z gluhoslepoto se poslužujejo raznolikih tehnik, kot so skulpture, origami in ročno izdelane obrti, da bi izrazili svoje bogato notranje dojemanje sveta. Vsaka stvaritev je edinstvena, saj odraža pečat njihovega osebnega dojemanja in izkušenj. Na tej razstavi odprtega tipa lahko torej občudujemo raznovrstna dela različnih posameznikov z gluhoslepoto.

Naj bo ta razstava vpogled v svet gluhoslepote, ki nas spodbuja k razmisleku o tem, kako pogosto omejitve izvirajo iz nas samih.

Najlepša hvala vsem za udeležbo, še posebej pa Mestni občini Ljubljana za prostore, pogostitev in podporo.