[ A+ ] /[ A- ]

Uporabniki Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN smo skupaj s predsednico Združenja Turističnih Vodnikov Slovenije in članico Lions kluba Ljubljana gospo Dunja Bohorič odpravili na voden ogled po Ljubljani. Dogodek je bil prepleten z bogatimi kulturnimi in zgodovinskimi izkušnjami.
 
Ogledali smo si Uršulinsko cerkev Svete Trojice, ki je znana po svoji baročni arhitekturi in ima pomemben verski pomen v Ljubljani. Pot smo nadaljevali proti Kongresnemu trgu, kjer nam je gospa Bohorič predstavila zgodovino in pomembno vlogo v zgodovini Slovenije. Ta je bil namreč prizorišče pomembnih političnih dogodkov, zlasti v času osamosvojitvenih procesov. Sprehodili smo se tudi do Univerze v Ljubljani, kjer smo spoznali pomembne akademske osebnosti, ki so prispevali k razvoju znanosti in izobraževanju v Sloveniji. Po tem smo si ogledali koncertno dvorano Slovenske Filharmonije. Slednja je ena najpomembnejših glasbenih institucij v Sloveniji, znana po svojih vrhunskih koncertih in izjemni glasbeni tradiciji. Uporabniki Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN so lahko pristopili do orgel in glasbo poslušali s pomočjo vibracij/preko dotika. Sledil še je sprehod skozi park Zvezda do znamenitega spomenika Sidra na Kongresnem trgu. Vodenje smo zaključili z obiskom Kavarne in slaščičarne Zvezda, kjer so nas pogostili Lions klub Ljubljana.
 
Takšne izkušnje so za ljudi z gluhoslepoto izjemno pomembne, saj jim omogočajo neposreden stik z okolico in doživljanje kulturnih bogastev preko drugih čutil. S pomočjo spremstva in opisovanja znamenitosti v njim razumljivem jeziku, lahko bogato izkustvo delijo s soudeleženci ter aktivno sodelujejo v kulturnem življenju. Te izkušnje prispevajo k njihovi socialni integraciji, krepijo njihovo samozavest in občutek pripadnosti skupnosti.
 
Iskrena in velika hvala gospe Dunja Bohorič za večletno podporo in pomoč, ki jo nudi uporabnikom Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN. Prav tako se zahvaljujemo zaposlenim Uršulinske cerkve Svete trojice, ki so nam omogočili ogled cerkve. Zahvaljujemo se tudi Slovenski filharmoniji za nepozabno izkušnjo doživljanja glasbe ter Lions klubu Ljubljana za pogostitev.
 
 
Ljubljana, 21. 2. 2024