[ A+ ] /[ A- ]

V torek, 15. junija 2021, so se ljudje z gluhoslepoto v spremstvu osebnih asistentov, prostovoljcev in zaposlenih Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN udeležili celodnevne ekskurzije na Dolenjsko in v Zasavje.

Najprej smo se ustavili v župnijski cerkvi sv. Nikolaja v starem mestnem jedru Litije. Z dotikom smo lahko občudovali veličasten mozaik, ki ga je ustvaril priznani umetnik pater Marko Rupnik. Zatem smo si ogledali grad Bogenšperk in njegovo lepo urejeno okolico. Tu domuje tudi Rusko-slovenski center Davorina Hostnika, ki je nastal z namenom krepitve kulturnih in znanstvenih stikov med slovenskim in ruskim narodom. Ljudje z gluhoslepoto so ob tej priložnosti njihovi knjižnici podarili svojo knjigo Zgodbe ljudi, ki poslušajo s srcem in gledajo z dlanmi: Živeti z gluhoslepoto v ruskem jeziku. Naša zadnja postaja pa je bil Cistercijanski samostan Stična, kjer je v 15. stoletju nastal znamenit Stiški rokopis.

Iskreno se zahvaljujemo članom Lions kluba Ljubljana, ki so finančno omogočili izvedbo ekskurzije. Posebej se zahvaljujemo njihovi predstavnici, gospe Dunji Olgi Bohorič, ki je dogodek organizirala, nas spremljala in poskrbela, da smo spoznali še en prelep del Slovenije.