[ A+ ] /[ A- ]

Torek 30. 5. 2023, smo v okviru projekta DLAN BERE, ki ga financira Ministrstvo za kulturo, za izboljšanje in uveljavljanje slovenskega jezika, uporabnikom Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN predstavili življenje največjega slovenskega pisatelja in dramatika, pesnika, kritika, esejista in politika, Ivana Cankarja.

Slovenska moderna književnost se je začela leta 1899, ko sta izšli dve pesniški zbirki: Cankarjeva Erotika in Župančičeva Čaša opojnosti. Med glavnimi temami nove literature tistega časa najdemo družbena vprašanja o izseljevanju, položaju žensk, vlogi umetnikov in umetnosti, slovenski nacionalni ogroženosti, o vojnah, revolucijah in smrti.

V času slovenske moderne se je razvila dramatika, ki je prinesla vse dramske zvrsti tragedijo, komedijo, resnobne drame in farso, kot primer te zadnje zvrsti smo navedli Cankarjevo dramsko delo z naslovom Pohujšanje v dolini Šentflorjanski.

Podrobneje smo predelali tudi pomen besede farsa in njene sinonime, ter razložili pomen sinonima ali podobnega izraza oziroma sopomenke.

Cankar se je veliko selil. Zadnja leta je preživel na Rožniku. Tam je v njegov spomin postavljen spomenik in v gostilni njegova spominska soba.

V mesecu juniju je v sklopu projekta DLAN BERE predviden obisk Rožnika in spominske sobe v gostilni, ki ima naslov Cankarjev vrh 1. Podrobnosti bodo zapisane v mesečnem programu Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN. 

 

Vabimo vas, da se preizkusite v poznavanju življenja in dela Ivana Cankarja v kratkem kvizu na spodnji povezavi.

Preverjanje znanja Ivan Cankar