[ A+ ] /[ A- ]

Digitalni bon 2022 je dobroimetje 150 evrov, ki ga lahko unovčite za nakup računalniške opreme, z namenom spodbujanja digitalne vključenosti.

Do digitalnega bona 2022 so upravičeni vsi, ki so 12. marca 2022 imeli stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in so bili takrat vpisani v 7., 8., ali 9. razred osnovne šole, dijaki srednje šole in študentje, do bona pa so upravičeni tudi vsi, stari 55 let ali več, ki se bodo udeležili brezplačnega izobraževanja na področju digitalne pismenosti.

Datumi izobraževanj in seznam izvajalcev izobraževanj še niso znani, bodo pa objavljeni predvidoma konec meseca julija na spletni strani Republike Slovenije: https://www.gov.si. Izobraževanje bo trajalo 12 ur, obvezna prisotnost na izobraževanju pa je vsaj 9 ur. Prva izobraževanja naj bi se začela predvidoma v mesecu avgustu. Stari 55 let ali več  pridobijo in lahko koristijo dobroimetje 150 evrov šele po opravljenem izobraževanju.

Digitalni bon lahko unovčite samo za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme, na primer: prenosni, tablični ali namizni računalnik, tipkovnice, miške, digitalni papir, digitalna peresa, čitalnik pametne kartice, spletne kamere, slušalke z mikrofonom, večfunkcijske naprave, optični čitalnik (skener), tiskalnik, 3D tiskalnik, zunanje pomnilniške enote, posebno računalniško opremo za digitalno vključenost invalidov, komplete za učenje programiranja…

Bone lahko unovčite v trgovinah v Republiki Sloveniji, ki prodajajo računalniško opremo. Ko boste v trgovini izbrali računalniško opremo, ki bi jo kupili, boste prodajalca opozorili, da želite unovčiti digitalni bon ter mu izročili izpolnjeno izjavo o unovčitvi bona, ki jo najdete na spletni strani na spodnji povezavi: https://www.gov.si/zbirke/storitve/digitalni-bon/ . Prodajalcu boste pokazali osebni dokument, s pomočjo katerega vas bo identificiral ter na podlagi vaših podatkov preveril pri Finančni upravi Republike Slovenije  ali ste upravičeni do bonov in to upošteval.

Bone lahko združijo učenci, dijaki in študentje s svojimi brati in sestrami ki tudi hodijo v šolo, ne morejo pa jih združevati starši in otroci ter stari starši in vnuki.

Digitalni bon 2022 lahko upravičenci koristite od 15. junija do 30. novembra 2022.